שלום לכולם!
בפעם הבאה שבה אפנה למכותבי רשימה זו אתמקד בהכנות הראשונות לקראת כנס האגודה, ובקול הקורא שאנו נוציא ממש בימים הקרובים. בינתיים, אני מזמין אתכם להצצה בשלל פרסומים של חברי האגודה, שחותמים אביב פורה במיוחד:
1. מחקרם של שאול קמחי ואסא כשר, שמנסה לבדוק את הגורמים הפסיכולוגיים האישיים הקובעים את שיעור העוצמה שבו משתמשים במרדף אחר מבוקשים. המחקר בוחן את עמדותיהם של חיילים בסדיר ובמילואים ביחס לדילמה המוסרית הנוגעת להפעלת הכוח, והוא מנתח ארבעה גורמי השפעה אפשריים: ההסכמה עם עקרון המידתיות, מידת הדתיות, מידת קיומה של אישיות סמכותנית, ועמדות פוליטיות. הממצאים – מדהימים, וממתינים לחרוצים שבינינו בדפי המאמר שמצוי כצרופה למכתבי זה.
2. הצמד הפורה ציפי ישראלי ואלישבע רוסמן עשו זאת שוב, ובמאמרן שמצורף כאן יצאו למעקב מקיף, על פני שלושה עשורים, כדי להתחקות אחר שינוי דימויו של החייל הישראלי. הממצאים הרבים חושפים מגמות מרתקות. למרות כותרת המאמר "גברים ונערים", מסתבר שלא מדובר בהכרח בשני קטבים מנוגדים של דפוסי דימוי, אלא תערובת ייחודית שמתגבשת עם השנים ומשקפת את המתרחש בחברה הישראלית כולה.
המאמר מצוי כצרופה למכתב זה. לרוץ ולקרוא!
3. ספר ערוך על ידי אודי לבל ועל ידי, שפרקיו עוסקים במלחמת יום הכיפורים כקו פרשת מים בממדים חברתיים שונים. היוזמה לספר הוצתה באחד המושבים בכנס "ותרעד הארץ" שאורגן לפני כשנה וחצי על ידי מכללת כנרת, אוניברסיטת בר אילן ואגודת חוקרי צבא חברה.
(הערת הבהרה: הפרקים שבספר שונים מן הגרסאות העבריות אשר בספר הכנס שמצוי בימים אלו בשלבי הכנה לדפוס).
את פרטי הספר ואת הפתיחה אפשר למצוא בקישור של אמזון:
http://www.amazon.com/Kippur-Reshaping-Israeli-Civil-Military-Relations/dp/1498513719
הפרקים של אלכסנדר בליי בנושא שבויי המלחמה, של אודי לבל העוסק בסוגיית השכול והשינוי שחל בו, ושלי – בנושא האתוס הלאומי המשתנה מצויים כצרופה למכתב זה.
קריאה מהנה וקיץ פורה לאלו בינינו שהיעלמותם של הסטודנטים מן הקמפוס מאפשר להם סוף סוף לעסוק גם במחקר…
איל.
Men and Boys and article by Zipi Israeli and Rosman-Stollman, Elisheva in Israel Studies Review
Kimhi-Kasher – Moral Dilemmas in Military Situations – Mil. Psych. 2015