כל חברי וחברות האגודה – שלום,
בעוד חודשיים בדיוק נתכנס כולנו באירוע המרכזי של האגודה שלנו — הכנס השלישי של אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל — שיתקיים בימים רביעי וחמישי, 27-28 בינואר, 2016, י"ז – י"ח בשבט, תשע"ו. הכנס יתקיים, כשני קודמיו, במכללה האקדמית כנרת, על רקע הנוף הפסטוראלי של הכנרת, הגליל ורמת הגולן.
כבר לפני מספר שבועות נשלחו ההודעות, מטעם הוועדה האקדמית של הכנס, לכל מי שהגישו הצעותיהם למאמרים או למושבים בכנס. כ-120 תקצירים הוגשו — ואלה נקראו ונבדקו ע"י כל ששת חברי הועדה האקדמית. רובם הגדול של המאמרים אושרו לפרסום בכנס; מספר מאמרים נדחו, בעיקר מסיבות של אי-התאמה מוחלטת לנושא המרכזי של הכנס ("תמורות ביחסי צבא-חברה בישראל בעידן המלחמות החדשות"), או לתחום יחסי צבא-חברה בישראל, בכלל. מחבְּריהם של מאמרים אלו קיבלו הסבר מנומק על דחיית עבודתם. היו מי שעירערו על ההחלטה ובמקרים אחדים, לאחר שהוכנסו שינויים מבוקשים בתקציר, נשקלה העבודה מחדש ע"י חברי הועדה. בסופו של דבר, התקבלו להצגה בכנס למעלה ממאה מאמרים ומחבריהם, כאמור, קיבלו הודעה על כך בסוף אוקטובר, כמובטח.
מבלי להסתכן ב'ספּוֹילֶריוּת' — אני מרשה לעצמי להציג בפניכם כבר עתה כמה דוגמאות בודדות (ולגמרי מקריוֹת) של מושבים או הרצאות שייכללו בכנס הקרוב:
"בזכותם :"שאלת מחיר הנפגעים בתקשורת במבצע "צוק איתן"
האם לרבנות הצבאית יש תפקיד בתחום החינוך בצה"ל?
מקרה חקר של הגנת עיר ב"צוק איתן" – העיר …. .
נצ"ח יהודה – פריצת דרך בשילוב החרדים בצה"ל
להביט במאכלת: הלם קרב בקולנוע התיעודי הישראלי
בין גטו וארשה לעזה – תמורות בשיח הלחימה הישראלי
אתיקה צבאית הלכתית — מקיבייה ועד ל'צוק איתן'
מחאה חברתית ב"צוק איתן" – ניסיון אזרחי לאתגר את השיח המדיני-ביטחוני
ארגון "ישן" אבות "חדשים"? קצינים לוחמים בין הקריירה הצבאית לאבהוּת.
יחסי אקדמיה-צבא בישראל
לוחמת סייבר ומשמעויותיה החברתיות-ביטחוניות
הטור השביעי וטוהר הנשק: נתן אלתרמן על ביטחון, מוסר ומשפט
דו"ח לוקר ומסמך "אסטרטגיית צה"ל"
…. וזוהי, כאמור, רק דגימה מצומצמת ומקרית..
אין לי ספק, חברות וחברים יקרים, שמחכה לנו כנס מרתק מבחינת התכנים ומגוון ההרצאות והמושבים שיהיו בו.
הכנס יהיה מעניין גם בהיבטים נוספים: אורחת הכבוד שלנו בכנס תהיה פרופ' פֶּט שילדס, עורכת כתב העת המוביל Armed Forces & Society. פרופ' שילדס תופיע בפני המליאה וכן תנחה סדנה מיוחדת לחוקרים צעירים, שבה תשתף אותנו מניסיונה בכל הנוגע לכתיבת מאמרים והגשתם לכתבי עת. הרצאת הפתיחה של הכנס, ביום רביעי בבקר, תהיה של פרופ' זהבה סלומון, כלת פרס ישראל ובעבר ראש ענף מחקר (בדרגת סגן אלוף) במחלקה לבריאות הנפש בצה"ל. הרצאתה של פרופ' סלומון תהיה על השפעותיה השונות של החשיפה החוזרת ונשנית למלחמות על החברה הישראלית. במהלך ארוחת הערב החגיגית בסוף היום הראשון לכנס, נעניק אות הוקרה מטעם האגודה לעיתונאית הגב' כרמלה מנשה, שהציבה את קידום יחסי צבא-חברה בישראל במוקד פעילותה העיתונאית ואף הרימה תרומה נכבדה בנתוניה לקידום המחקר בנושא. כמו כן נעניק בערב זה את פרס המאמר המצטיין לחוקר/ת צעיר/ה — ותהיינה עוד הפתעות נוספות.
השבוע נשלחה אליכם הודעת דוא"ל ממזכירוּת האגודה, שכללה 'חבילה' של 3 מסמכים:
1. מכתב כללי על הכנס ועל אופן ההרשמה אליו. המכתב כולל את פרטי אתר ההרשמה וכן את הבקשה להשלים את תהליך הרישום והתשלום עד 15 בדצמבר 2015.
2. מידע על אפשרויות הלינה בקרבת המכללה ובסביבה הקרובה למקום הכנס.
3. טופס מידע לצרכי ארגון – אותו התבקשתם למלא ולהשיב למזכירות האגודה.
אני פונה אל כל אחת ואחד מכם, חברות וחברי חברי האגודה, בבקשה אישית להשלים את ההרשמה לכנס — ולחברוּת באגודה! — בתוך השבועיים הקרובים, ולא יאוחר מהתאריך המצוין למעלה. אנו זקוקים לאישור הסופי של השתתפותכם בכנס על מנת שנוכל להרכיב את התכנית הסופית של הכנס ולהתארגן אליו כראוי. אנא סייעו בידינו להשלים את ההכנות בזמן.
בברכה חמה,
ד"ר ראובן גל
יו"ר אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל