לכל חברי וחברות האגודה – שלום,
בפרוס עלינו חגֵי תחילת השנה הבאה עלינו לטובה, אני מבקש 'לשוחח' אתכם קצרות על התקופה הסוערת שעברה עלינו זה-אך בשבועות האחרונים ועל האתגרים העומדים בפנינו בחודשים הקרובים. גם בימים כתיקונם אין אנו, קהילת חוקרי יחסי צבא-חברה בישראל, חסרים אתגרים להתייחסות ונושאים 'בוערים' למחקר. ואולם דומה שמזמן לא היינו בתקופה כה מאתגרת וכל כך 'בוערת'.
• מבצע 'צוק איתן' העסיק אותנו – לא רק כחוקרים, גם 'סתם' כאזרחים, כהורים וקרובים לחיילים, חלקנו כתושבי הדרום, וכולנו כאזרחי מדינה מודאגים — במשך שבעה שבועות אינטנסיביים. המבצע הזה חשף אותנו מחדש לשאלות שמעסיקות אותנו מזה שנים, אך דומה שהאיר אותן הפעם מזוויות חדשות: יחסי דרג צבאי–מדיני, אופן הפעלת הכוח, מוסר לחימה, רגישות לנפגעים, השפעת תקשורת, חוסן לאומי, עורף וחזית, 'השילוש הקדוש' (הרתעה-התרעה-הכרעה) — כל אלה ועוד חזרו ונתגלו כנושאים המחייבים התבוננות ביקורתית, בחינה מחודשת, חשיבה 'מחוץ לקופסא'. אמנם עדיין לא חלף זמן רב ואולי הפרספקטיבה, שכל כך חיונית לנו כחוקרים, טרם הושלמה; אך מאידך הדיון והניתוח של הנושאים האלו חשוב שיתקיים כבר בעת הזו, במיוחד אם יש ברצוננו להשפיע ולהיות רלוונטיים.
• 'התקופה שאחרי' הינה קריטית לא פחות. שאלות לגבי תקציב הביטחון ומשקלו אל מול מרכיבים אחרים הקשורים גם הם בחוסן לאומי וחברתי; תהליכי הפקת לקחים בכל הרמות; וגם, בחינה מחודשת של התיזה הקלאוּזבִיציונית שכל כך מוּכֶּרת לכולנו — "מלחמה היא המשך המדיניות באמצעים אחרים" — ודומה שמעולם לא הזמינה 'היפוך כיוון' באופן כה מאתגר כמו בתקופה זו. והדברים נכונים לא רק ב'מגרש הביתי' שלנו, אלא בהקשר של התהליכים הרחבים והמורכבים שמתרחשים במזרח התיכון כולו בימים אלו.
אלו ועוד הינם נושאים ששומא עלינו לעסוק בהם כעת. בניסוח מעודכן במקצת של פנייתי אליכם באגרת היו"ר הקודמת (מס' 11) — אני קורא לכולכם לגלות את אותה עירנות מקצועית המבטיחה "עין פקוחה" לקורה סביבנו בימים אלו. תפקידנו המקצועי הוא לנַטֵר את האירועים שהתרחשו ומתרחשים גם עתה, לנתח תופעות ותהליכים שאנו מזהים, לגזור משמעויות, מסקנות ואף המלצות ולהיות מסוגלים בבוא הזמן הראוי להציג את 'תמונות הרנטגן' שצילמנו במהלך ימי המלחמה ובעצם הימים האלו.
וישנם גם עניינים פנימיים הנוגעים לאגודתנו ולפעילות שלנו בה:
• בין ה-8 ל-11 בספטמבר התקיים בישראל הכנס הבין-לאומי ה-14 של המכון למדיניות נגד טרור (ICT) במרכז הבין-תחומי בהרצליה. בין באי הכנס נראו לא מעט חברי האגודה, שניצלו את ההזמנה הנדיבה של ד"ר בועז גנור, יו"ר הכנס (וחבר בועד המנהל של האגודה), לפתוח את הכנס בפני חברי האגודה, ללא תשלום. מעבר להרצאות מלִיאה מעניינות של רוב שרי הקבינט הביטחוני, כולל ראש הממשלה, וכן מומחים בעלי שם מהעולם כולו – כלל הכנס הזה גם מושב מיוחד שיוּזם ע"י אגודתנו. נושא המושב היה "היבטים חברתיים של המלחמה בטרור". בהנחייתו הפעילה של המזכיר שלנו, ד"ר איל לוין, הציגו במושב גם חברינו ד"ר ציפי ישראלי, ד"ר קובי מיכאל וד"ר איתן שמיר.
• שלוש קבוצות עבודה של חוקרים חברי האגודה החלו כבר את פעילותן:
1) קבוצת זכרון השואה בצה"ל, בהובלת ד"ר לאה גנור.
2) קבוצת הרבנות הצבאית – תיפקודה ותפקידיה: עבר, הווה, עתיד, בהובלת פרופ' סטיוארט כהן.
3) סדנה לחוקרים צעירים בנושא קריירה מחקרית בחקר יחסי צבא-חברה, בהובלת פרופ' איל בן-ארי.
על פעילות קבוצות העבודה האלו נוכל לשמוע במהלך השנה הבאה ובכל מקרה נפגוש את 'תוצריהן' בכנס השלישי של האגודה שיתקיים בחודש דצמבר 2015.
• לפני חודש בדיוק, יצא לאור הספר Civil-Military Relations in Israel: Essays in Honor of Stuart A. Cohen — סיומו המוצלח של 'מבצע' מורכב שיזמו והוציאו לפועל חברינו ד"ר אלישבע רוסמן-סטולמן וד"ר רוני קמפינסקי, לכבודו של חבר הועד המנהל שלנו וידיד-עמית ותיק – פרופ' סטיוארט כהן. סטיוארט פרש לפני כשנתיים מאוניברסיטת בר-אילן וממרכז בס"א למחקרים אסטרטגיים, ומשמש כיום כראש החוג לפוליטיקה וממשל במכללה האקדמית אשקלון. אני ממליץ בחום על הספר הזה: בהשראת 'חתן' הספר, נולדה אנתולוגיה עדכנית ואיכותית של מאמרים העוסקים ביחסי צבא-חברה בישראל כיום. בעוד שבועות אחדים ('אחרי החגים'…) נקיים אירוע השקה חגיגי לרגל יציאת הספר.
בינתיים, ראו:
https://rowman.com/ISBN/978-0-7391-9417-1
ולבסוף, אני מבקש לברך על הולדת אתר האינטרנט החדש של אגודתנו, בכתובת:
www.civil-military-studies.org.il
מי שראוי לכל הברכות והתודות על בניית האתר הזה ועל תחזוקתו בהמשך הוא מזכיר האגודה הנאמן שלנו, ד"ר איל לוין.
תודה רבה לך, איל, על ההשקעה וההתמדה!
אני מבקש לסיים את האגרת הזו באיחולים לשנה הבאה:
מי יתן ותהיה השנה הבאה עלינו לטובה שנה של שלום – ולא של מלחמה; שנה של אחדות – ולא של היפרדות; שנה של טוהר – הנשק, השלטון, הצבא והחברה. מי יתן ותהיה זו שנה פורייה בעבודה ובהישגים מקצועיים. מי יתן ותהיה זו שנה של בריאות, אושר ויצירה.
שנה טובה ומוצלחת לכל אחת ואחד מכם!
בברכה חמה ,
ראובן גל, יו"ר האגודה.