לחברי וחברות האגודה שלום רב,
לאחר הפסקה ממושכת (האגרת האחרונה, מס' 5, נשלחה ב-12.9.2012) — אני חוזר ופונה אליכם באגרת אישית, בתקווה שהיא תגיע אל כל 150 השמות המופיעים ברשימותינו. ואם כבר ציינו מספר, אוסיף כבר כאן שאם עולים בדעתכם שמות נוספים של חוקרים בתחום יחסי צבא-חברה שעשויים למצוא עניין באגודתנו — אתם יותר ממוזמנים ללחוץ על 'העבֵר'/’Forward’ לכיוונם…
לפני חודש בדיוק חגגה האגודה 'יום הולדת' ראשון — כזכור, ההכרזה הרשמית על הקמת האגודה הייתה ב-14 בדצמבר 2011, בכנס ההשקה בכנרת. כמו כל רך נולד, לקח לנו קצת זמן לעמוד על הרגליים ולהתחיל ללכת, אבל היום זה כבר קורה: 'אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל' הוּכרה כחוק על ידי רשם העמותות, יש לה חשבון בנק (מספר + סניף), כתובת מייל (civil.military.sec@gmail.com), אתר פייסבוק( ק י ש ו ר ), וועד מנהל פעיל המונה שלשה עשר חברים. לאחרונה, נעננו לבקשת חברנו פרופ' יגיל לוי לשחררו מתפקידו כחבר בועד המנהל. במקומו נבחרה (ע"י חברי הועד המנהל ובהתאם לתקנון העמותה) סא"ל ד"ר מיטל עירן יונה. אנו שולחים מכאן תודות ליגיל על תרומתו לאגודה עד כה וברכות למיטל על תרומתה ופעילותה בעתיד. ואגב, בהקשר זה — אני מזמין חברות וחברים שמעוניינים להיות פעילים ולמלא תפקידים באגודה לפנות אלי (בדוא"ל) ולפרט את נכונותם.
אני מזכיר בפירוט את כל מאפייני הזהות האלו מתוך כוונת מכוֵון: אני מזמין אתכם להשתמש בשמה המדוייק של אגודתנו ('אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל'; המושג 'עמותה', שמופיע בתעודה, מתייחס רק ליישות האדמיניסטרטיבית שמייצגת את האגודה) בפעילויות שונות שאתם מקיימים, באיזכור חברותכם בה כשתעדכנו את ה-CV שלכם וככתובת לרעיונות ויוזמות שיעלו בדעתכם. אני קורא לכל החברים שעדיין לא נרשמו כנדרש (כולל תשלום דמי החבר) למהר ולעשות זאת, באמצעות טופס ההרשמה וחשבון הבנק (רצ"ב). אני מזמין כל אחד ואחת מכם לפרסם בפייסבוק שלנו על ארועים הקשורים לתחומנו. ואני מזמין את המעוניינים בכך ליזום קבוצות עבודה (ראו בהמשך) ולהוביל אותן לקראת הצגת תפוקה משותפת בכנס האגודה הבא, בדצמבר 2013.
אם כבר מזכירים את כנס האגודה, אני מקוה שקבלתם לביתכם עותק של החוברת "בין חזית צבאית לחזית אזרחית", שהופצה לאחרונה על ידי המכללה האקדמית כנרת. זהו למעשה לקט מאמרים של כנס האגודה הראשון. בחוברת מופיעים כ-30 מאמרים קצרים מתוך 28 הפאנלים השונים שהתקיימו בכנס ההשקה של האגודה, ב-14-15בדצמבר 2011, במכללה האקדמית כנרת. באם מי מכם לא קיבל עותק של החוברת — אנא פנו ישירות אל הילה ברקן (mankal@kinneret.ac.il) והחוברת תשלח אליכם בהקדם. אנו מבקשים להודות לד"ר זאביק דרורי ולד"ר עמיר בר- אור שקיבצו את המאמרים וערכו את הספר.
זה המקום להודיע כבר עתה שלקראת הכנס הבא עלינו לטובה (כאמור, בדצמבר 2013)– נעלה את הרף המקצועי: הפעם נבקש מכל המעוניינים להציג מאמר בכנס, להגיש אותו לוועדה המכינה כבר כמאמר כתוב. המאמרים שיוגשו יעברו שיפוט באמצעות הערכת עמיתים (Peer-Review) ואלו מהם שימָצאוּ ראויים יכללו בספר הכנס שיתפרסם בעקבותיו, הפעם כספר בהוצאה מוכרת וראויה לשימוש כ'מראה מקום' מכובד. דצמבר 2013 הוא בעוד שנה וקצת… זה הזמן להתחיל!! בקרוב נפרסם את ההליך המפורט.
עוד חידוש בפעילותנו נוגע לתחילת פעילותן של קבוצות העבודה. אלו הן קבוצות וולונטאריות של חוקרים בעלי עניין מקצועי משותף שיקיימו ביניהם פעילות משותפת סביב נושא אותו יגדירו, ויפיקו תועלת סינרגית משותפות זו. הפעילות יכולה להיות ביצוע מחקר צִוותי, כתיבת מאמרים במשותף, קיום 'מינִי' יום-עיון או סמינר בנושא בו התמקדה הקבוצה, או הכנת פנל משותף לקראת הכנס השנתי שלנו. הנה כבר כמה שמות חברי אגודה שהתנדבו להוביל קבוצות עבודה (ואני מתנצל מראש על ניסוח לא מדוייק של הנושאים):
- אודי לבל — יחס לחללים וזיכרון קולקטיבי.
- עוזי בן-שלום – האדם בקרב.
- אלישבע רוסמן-סטולמן – צה"ל ומגדר.
- קובי מיכאל — יחסי דרג מדיני-צבאי.
- יהודה בן-מאיר ומאיר אלרן — חוסן לאומי.
- גבי שפר – סוגיות ביחסי צבא-חברה.
- לאה גינור – צה"ל והשואה.
- אביתר בן-צדף — צבא ותקשורת.
- אבי ביצור – עורף וטרור.
היוזמה היא כולה בידי החברים: 'המובילים' הרשומים מוזמנים לכנֵס את עמיתיהם לנושא, או לצאת ב"קול קורא" מפורט אל כל חברי האגודה העשויים להתעניין בנושא; חברים נוספים שמבקשים להוביל קבוצות עבודה מוזמנים להכריז על כך ולגייס משתתפים; וחברים 'מן השורה' המבקשים להצטרף לקבוצות הרשומות מעלה מוזמנים להתקשר עם 'המובילים'. רשימת כתובות המייל כבר מופיעה ממילא בשוּרת ה-To שלמעלה, ואם תזדקקו לעזרת המזכירות (civil.military.sec@gmail.com ) — היא (כלומר הוא – אלעד פופוביץ, מזכיר האגודה הנאמן) ישמח לסייע.
אני מבקש לפנות אליכם בהזדמנות זו גם כסוכני גיוס לאגודה. אתם מוזמנים לפנות ולעודד עמיתים וסטודנטים שלכם, להרשם כחברים באגודה. נזכיר שסטודנטים נהנים מהנחה בדמי החבר. כיום מופיעים ברשימותינו למעלה מ-150 חברים פוטנציאליים באגודה. זהו גם המספר, לערך, של המשתתפים בכנס הראשון. כוחה של האגודה אמנם איננו בהכרח בכמות החברים, כי אם באיכותם, אך אני בטוח שתשמרו גם על הקריטריון הזה. יהיה זה הישג משמעותי אם מספר המשתתפים בכנס השני, בעוד כשנה פלוס, יוכפל! וההישג יהיה אף משמעותי יותר אם שיעור החוקרים הצעירים והסטודנטים יהיה גבוה. הבה נתגייס כולנו לחזק ולהרחיב את אגודתנו הצעירה!
כבר בעת הזו מקיימת האגודה שיתופי פעולה פוריים עם מכוני מחקר וגופים אחרים. הנה לקט:
- המכון למדיניות נגד טרור (ICT) במרכז הבינתחומי בהרצליה, קיים השבוע את הכנס בין-לאומי תחת הכותרת Terrorisms’ Global Impact. חברי האגודה שלנו שרשומים כבר כחברים ושילמו את דמי החברות – הוזמנו להשתתף בכנס חשוב זה, בכל ארבעת הימים שלו, ללא תשלום (דמי הרישום הפורמאלים לכנס היו 500$). במהלך הכנס קיימנו מושב מיוחד משלנו, תחת הכותרת "חוסן חברתי אל מול איומי טרור בלתי-קונבנציונאלי". יו"ר המושב היה חברנו ד"ר אבי ביצור ובין הפנליסטים היו גם חברי האגודה (ד"ר דב תמרי, אלעד פופוביץ) ומשתתפים נוספים. אני מבקש להודות לכל המשתתפים ובמיוחד לד"ר ביצור על אירגון והובלת המושב המוצלח. כמו כן אנו שולחים איחולי החלמה לפרופ' גבי שפר, שהשתתפותו בפנל נמנעה ברגע האחרון מסיבות בריאותיות.
- המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) באוניברסיטת תל-אביב קיים בחודש מאי האחרון יום עיון בנושא "חוק טל" לאן? גם באירוע זה נטלו חלק כמה מחברי האגודה (מאיר אלרן, שאף אירגן את היום כולו, ד"ר יהודה בן-מאיר והח"מ). המעוניינים בחוברת המסכמת יום עיון זה, נא עיינו כאן: http://www.inss.org.il/upload/(FILE)1340630023.pdf . המעוניינים בגירסת וידיאו – ראו כאן:
http://video.tau.ac.il/events/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=category&id=567:prospects-for-the-tal-law&lang=en - מכון כנרת ע"ש דן שומרון למחקר קשרי חברה בטחון ושלום, במכללה האקדמית כנרת, בנוסף על התגייסותו להפקת החוברת "בין חזית צבאית לחזית אזרחית" שהוזכרה למעלה, גם הכריז לאחרונה על סדרת מפגשים עם חוקרים,מדינאים ומפקדים בכירים בעבר ובהווה מאז מלחמת העצמאות ועד היום, בשיתוף עם אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל והעמותה להיסטוריה צבאית.
- המכללה לביטחון לאומי (מב"ל) נענתה בחיוב לפניית האגודה שלנו לתרום לתוכנית הלימודים של חניכי המב"ל בתחום יחסי צבא-חברה. תרומתנו – באמצעות מספר חברות וחברי האגודה — תתקיים במסגרת סמינר בן 3 ימים (בתאריכים 29-31.1.2013), בו ישתתפו חניכי ומדריכי מב"ל. יש מקום למתנדבים !!
- שיתופי פעולה נוספים מתוכננים עם מכון בס"א באוניברסיטת בר-אילן, מכון הרצל באוניברסיטת חיפה ועוד. יוזמות לשת"פים דומים יתקבלו בברכה מצד החברים.
לסיום, אני מבקש לאחל לכל אחת ואחד מכם, חברי אגודת חוקרי צבא-חברה, שנה טובה ומבורכת, שנה של יצירה ופוריות מקצועית. אני מאחל גם לאגודה שלנו שנה של התפתחות וצמיחה.
…. ורגע לפני שאתם מתייקים את האגרת הזו — נא פתחו את טופס ההרשמה המצורף, מלאו את פרטיכם וצרפו את דמי החבר הסמליים (100 ₪ בלבד!!). כך תתחילו את שנת תשע"ג כחברים רשומים באגודה. ואגב, כמה מהחברים שכבר נרשמו, צֵרפו לדמי החברות עוד תרומה כספית נוספת. מה אתך??
בברכה חמה,
ד"ר ראובן גל
יו"ר אגודת חוקרי צבא-חברה בישראל