אגודת חוקרי צבא חברה בישראל רשמים מארגומס וכן הודעות על פרסומים חדשים של חברים באגודה 13 ביוני 2015
שלום לכולם!
כאמור בכותרת, עדכון מארגומס ואחריו אזכור פרסומי חברים באגודה, וכמובן – תזכורת שתהפוך מכאן ואילך למנטרה שלנו על כנס כנרת השלישי.
1. אתמול הסתיימה הוועידה ה-13 של ERGOMAS – קבוצת המחקר האירופאית לחקר יחסי צבא-חברה. הוועידה התקיימה במהלך השבוע החולף בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה ברעננה. זוהי הפעם הראשונה שארגומס מקיימת את הוועידה שלה מחוץ לגבולות אירופה.
המארח ויו"ר הוועידה היה פרופ' יגיל לוי, ששימש בשנתיים האחרונות כנשיא הראשון של האגודה שאינו אירופאי. בהתאם למסורת, סיים יגיל את כהונתו עם סיום הוועידה, כשהוא זוכה מכל עבר לתשבחות על ההנהגה ועל ניהול הכנס. הנשיא הנבחר החדש הוא פרופ' ג'ורג' קאפס מהמכללה הצבאית של יוון.
בוועידה ברעננה השתתפו כ-150 חוקרים, מהם 100 מחו"ל – מאירופה, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, דרום אפריקה, קמרון ומצרים. התקיימו שלושה מושבי מליאה, ובמושבים המקבילים הוצגו 100 מחקרים.
אורח הכבוד, שנשא את הרצאת הפתיחה, היה פרופ' ג'יימס ברק, יו"ר האגודה האמריקאית, האחות הגדולה לאגודת חוקרי צבא חברה, IUS – Inter University Seminar on Armed Forces and Society. כמו כן השתתפו בוועידה דמויות נוספות המוכרות לקהיליית החוקרים הישראליים ובהם רבקה שיף, ג'וזף סוטרס, רנה מולקר ואחרים.
החוקרים הישראלים יזמו שני מושבים. פרופ' איל בן ארי ארגן את מושב המליאה המרכזי של הכנס וכן סדנת חוקרים צעירים שבה השתתפו 19 חוקרים צעירים ו-8 חוקרים בכירים. בלטו בנוכחותם חוקרי ממד"ה, בראשות ראש ממד"ה אל"מ רוני טמיר, שהציגו 10 מחקרים במהלך הכנס.
2. לאחרונה יצא גליון מיוחד של Israel Affairs בעריכתו של אודי לבל (ביחד עם מרים ביליג). כריכת הגליון, עם רשימת המאמרים, מופיעים כצרופה למכתב זה.
בגליון הערוך מופיע גם מאמרו של אודי, אשר עוקב אחר הקמתן של המכינות הקדם-צבאיות ביהודה ושומרון, מראה כיצד הן הפכו לסוכני התרבות המובילים המעצבים את דרכם הצבאית של בוגריהן אשר פונים ליחידות קרביות, לפיקוד ולקצונה. בכך, תורמות המכינות הללו לעיצוב זהותה של הקהילה הדתית-לאומית בחברה הישראלית, ומהוות נדבך חשוב בחיזוק תפיסתה של קהילה זו – בעיני עצמה ובעיני אחרים – לא רק כשותפה בכירה בעשייה הציונית, אלא כסמל וכמופת להקרבה ולמסירות.
המאמר מופיע כצרופה למכתב זה.
3. ממש באותו נושא, כעין המשך למחקרו של אודי, יצא בגליון האחרון של Res Militaris מאמרו של זאביק דרורי, אשר עוקב אחר התופעה בה משתלבים חובשי כיפות בשדרת הפיקוד הצה"לית ובחוד החנית של היחידות הקרביות בשיעורים שהם הרבה מעבר לחלקם באוכלוסייה. דרורי דן בתופעה מכיוונים שונים, מן האופי שמכתיבה הנוכחות החדשה ועד לדילמות שעלולות לצוץ בסוגיות ערכיות. המאמר מנתח מציאות קיימת, אך כפי שמבטא זאת זאביק עצמו – כדי למצוא את התשובות לשאלות שמדריכות את מנוחתם של כמה קוראים נצטרך לחפש לא במחקר זה או אחר אלא באופן שבו תתעצב התופעה החברתית גם בעתיד.
המאמר מופיע כצרופה למכתב זה.
4. ולמי שטרם הספיק לעיין ולסמן את לוחות הזמנים הרלוונטיים ביומנו – הנה, כמובטח, מצורף כאן גם הקול הקורא לכנס כנרת השלישי.
עדכונים נוספים וסיבות טובות אחרות להיכנס לאתר האגודה, בקישור:
שבוע טוב ופורה לכולנו,
איל.
cover of Israel Affairs guest editted by Udi Lebel
Settling the Military – the Militarization of Judea and Samaria